Dit zijn de verplichte onderdelen van een vrachtwagen

Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar een eigen vrachtwagen. Dit is niet zo vreemd, want één vrachtwagen kan natuurlijk veel meer lading vervoeren dan bijvoorbeeld een autobus. Denk bijvoorbeeld aan de Mercedes actros 1845, deze vrachtwagen kan een maximum van ongeveer 11.500 kilogram vervoeren. Toch komen er bij het aanschaffen van een vrachtwagen ook allemaal belangrijke regels kijken. Om het vervoer met vrachtwagens zo veilig mogelijk te laten voorlopen, heeft iedere vrachtwagen enkele verplichte onderdelen. Heeft jouw vrachtwagen deze onderdelen niet? Dan riskeer je hoge bekeuringen. Dus, voordat je een vrachtwagen aanschaft, is het slim om eerst even dit artikel grondig door te lezen, zodat je zeker weet dat jouw vrachtwagen aan alle wettelijke eisen voldoet.

Spiegels voor de dode hoek

Voor de veiligheid van de vrachtwagenchauffeur zelf, én voor de weggebruikers om hem heen, is het belangrijk dat de chauffeur alles goed kan zien. Doordat een vrachtwagen zo hoog is, heb je namelijk te maken met hele andere dode hoeken dan wanneer je bijvoorbeeld in een auto zit. Het is daarom zeer belangrijk (en wettelijk verplicht!) om goede spiegels op je vrachtwagen te hebben. Er zijn meerdere mogelijkheden. De meeste vrachtwagens beschikken over grote zijspiegels. Deze grotere spiegels zijn voldoende om veilig de weg op te kunnen. Beschikt de vrachtwagen niet over een grote spiegel? Dan is het belangrijk dat er een speciale dodehoekspiegel word aangeschaft.

Vooruitkijkspiegel

We kennen allemaal de achteruitkijkspiegel. Die zit namelijk ook standaard in iedere gewone auto. Een vrachtwagen heeft echter ook een vooruitkijkspiegel. In deze spiegel kan de vrachtwagenchauffeur zien wat er vlak voor de vrachtwagen gebeurt. Met deze spiegel kunnen ongelukken worden voorkomen. Let op! Een vooruitkijkspiegel is pas verplicht sinds 26 Januari 2007. Op vrachtwagens die gemaakt zijn vóór deze datum, hoeven wettelijk gezien geen vooruitkijkspiegels te zitten. Heb jij een vrachtwagen gekocht van voor januari 2007? Dan mag je er natuurlijk altijd voor kiezen om zelf een vooruitkijkspiegel in de vrachtwagen te installeren.

Een digitale tachograaf

Ten slotte moet iedere vrachtwagen die word gebruikt voor werkzaamheden beschikken over een digitale tachograaf. Deze tachograaf registreert de rij-en rusttijden van de chauffeur. Om ongelukken en vermoeidheid te voorkomen is het namelijk belangrijk dat iedere chauffeur voldoende rust krijgt, en niet té lang achter het stuur zit. Daarnaast registreert de tachograaf ook andere belangrijke punten, zoals de snelheid van het voertuig en de afgelegde afstand van de vrachtwagen. Deze informatie kan te allen tijde worden uitgelezen door zowel de werkgever als de politie.

Berichten gemaakt 6

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven